tirsdag den 4. august 2015

Kiksetern med saltkaramel og chokolade

...Endnu en dessert! På amerikansk går den under navnet 'millionaire bars', og de er da også nogle usandsynligt lækre små sager. Næsten konfektagtige i smag og konsistens, så man skal kun have en lille stykke, selvom øjnene gerne ville fortsætte længe endnu! Nederst en sprød kiksebund, ovenpå et lag saltet flødekaramel og øverst et solidt lag chokoladeganache. Imponerende - men faktisk ret simpelt. ;-)




Kiksetern med saltkaramel og chokolade:
  • 6 store chokoladekiks eller ca. 150 g (Hit-typen)
  • 40 g smør, smelte
  • 1 portion saltkaramel (opskrift nedenfor)
  • 100 g mørk chokolade (jeg brugte 70 % kakao)
  • 35 g smør
Kom kiksene i en minihakker (evt. af et par omgange) og knude til findelte, ensartede krummer. Bland med det smeltede smør i en skål og kom blandingen i en form. Jeg brugte et lille pyrexfad på ca. 15 x 22 cm. Pres krummerne godt sammen til en fast, flad bund. 
Hvis karamellen er for stivnet, kan du evt. lige varme den lidt op (tildækket) i mikroovnen, så den bliver flydende, inden du hælder den ud over kiksebunden. Stil kagen i fryseren, men chokoladeganachen tilberedes. Smelt chokolade og smør over et vandbad og rør til en jævn blank ganache. Hæld den over den stivnede karamel og bred den ud i en jævnt lad. Dæk fadet med film og sæt på køl en times tid, så ganachen kan stivne. 
Serveres i små tern og kan sagtens opbevares på køl i 3-4 dage. 

Saltkaramel (kan tilberedes dage i forvejen, hvis ønsket):
  • 2,5 dl sukker
  • 0,5 dl vand
  • 1 dl piskefløde
  • 50 g smør
  • 1 tsk salt
Kom sukker og vand i en lille tykbundet gryde eller kaserolle. Varm ca. 8 minutter uden at røre i massen, til sukkeret er smeltet og boblende og begynder at antage en ravgylden farve. Tag gryden af varmen og rør smørret i og herefter salt og piskefløde. Hvis det stivner fuldstændig (det gjorde det for mig!), så bare sæt gryden over igen (det skal den under alle omstændigheder) og skrab klumperne fri af gryden og smelt det hele til en glat masse igen. Lad det boble let i 5 minutters tid og tag så gryden af varmen. Lad det køle let af og hæld så på glas eller lignende, der kan tåle varmen. Opbevares på køl indtil brug. 
Den skal være kølet noget ned inden brug, så den er tilpas stivnet.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar